El Centre de dia Terapèutic de l’AFAM de Mataró experimenta l’Art de la Cianotípia en malalts d’Alzheimer i altres demències
Des de CEAFA (Confederació Espanyola d’Associacions de Familiars d’Alzheimer) i el departament de Psicologia Social de la Universitat de Salamanca s’han dut a terme una sèrie d’intervencions d’educació artística adaptades a persones amb demència. Conjuntament amb el Centre de Referència Estatal d’Alzheimer (http://www.crealzheimer.es) es va engegar un estudi amb la finalitat de fer un seguiment científic d’aquestes intervencions.
La tècnica artística que es va fer servir és la Cianotípia que és un procediment fotogràfic molt antic (1842). El nom prové del característic color blau que produeix el procés (Cian ve del grec Cyanos “blau fosc”). El mètode de treball és molt senzilli consisteix en aplicar una emulsió fotosensible sobre un suport (pot ser un paper blanc, una fusta, una pedra llisa, etc.), que es tornarà blau quan l’introduïm a l’aigua desprès d’haver estat exposat al sol durant uns minuts.
La imatge la podem obtenir mitjançant objectes, plantes, materials opacs, transparents o translúcids com poden ser els negatius fotogràfics.
Un cop resolta la primera fase de l’estudi, que es va fer amb usuaris del centre de dia del propi CRE, es va valorar que els resultats havien estat positius, però que la mostra era massa petita com per poder extreure’n uns resultats prou concloents. És a partir d’aquest moment que contacten amb CEAFA per plantejar la incorporació a l’estudi d’altres centres d’arreu de l’Estat.
Així doncs els dies 19 i 20 de juny de 2015 ens vam trobar a Salamanca representants de 14 comunitats autònomes diferents amb la finalitat d’obtenir la formació necessària per poder dur a terme aquesta tècnica artística-terapèutica.
L’Associació de Familiars d’Alzheimer del Maresme va ser l’associació escollida per representar Catalunya
Des de principis de juliol i fins a finals d’octubre, es duran a terme entre 20 i 24 sessions al Centre de dia terapèutic de l’AFAM, especialitzat en atenció a persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, ubicat a Mataró. Aquestes sessions estaran dirigides pel treballador social del centre i hi participaran 6 usuaris habituals escollits que es troben en fase inicial o moderada de la malaltia.
La finalitat de l’estudi és poder recollir, seguint el model preestablet 1995 2015 avançant junts, tota una sèrie d’indicadors de benestar psicosocial, que seran comuns als 14 centres on s’introduirà aquesta tècnica.
Un cop concloguin els tallers, aquestes dades es faran arribar a la Universitat de Salamanca, la qual publicarà el resultat de l’estudi.
Aquests resultats els podran trobar penjats a la nostra web (www.afamaresme.org) un cop ens els facin arribar. I, si és valorés com una tècnica terapèuticament adequada, s’inclouria dintre de la programació habitual del nostre centre.